Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-29-2020, 11:30 PM   #1
KCTA Chris
Senior Member
 
KCTA Chris's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 140
Default Did I get a defective U-Joint?

I had a random noise in the running gear around 30 mph letting off gas. Happened once, then again, and now constant... reading past posts it sounds very much like a U joint problem. I noticed my ujoint shaft bolt and retaining washer was a little loose and could be the cause the problem, while my Ford Ujoint looked ok, to be safe I ordered a replacement joint. I read about the defective ones a few years back and also the Bob Drake Issues so ordered from a trusted “A” vendor. This is what I got.... I immediately noticed the splines are not centered in the yoke, in fact the casting is offset leaving some of the yoke egde sticking out further on one side. Before I call to send back wanted to make sure this is defective? Or is it useable and nothing to worry about?
Attached Images
File Type: jpeg C1C4D05D-9B01-4E49-8B0E-E52BA7EA20DE.jpeg (22.3 KB, 128 views)
KCTA Chris is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2020, 11:37 PM   #2
KCTA Chris
Senior Member
 
KCTA Chris's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 140
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Might also add I drive often on the Highway and out of state so important to keep vibrations down. Thanks!
KCTA Chris is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 06-30-2020, 02:48 AM   #3
john charlton
Senior Member
 
john charlton's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 922
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

GOOD GRIEF !!! how that U/J got by quality control is a mystery that is of course if they have one . This is not useable it would vibrate as it would be way out of balance also most likely has a poor spline fit . Send it back . Rebuild your original and hope you get a USA rebuild kit if available .

John in rain showers Suffolk County England .
john charlton is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 06:16 AM   #4
Patrick L.
Senior Member
 
Patrick L.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate NY and western Florida
Posts: 5,882
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

I would agree that its not useable. Did you call the vendor? I'd recommend a NOS or good used one.
Patrick L. is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 09:21 AM   #5
john in illinois
Senior Member
 
john in illinois's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Illinois
Posts: 1,939
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

This has been a problem for many years. I think the joints are made in Argentina. Splines are offset. Flathead V8 s take the same u joint up to 48. Most vendors have stoped selling them.

I found some NOS ones and bought 2. Used ones are another source ie Bert's

John
__________________
Welcome each day
john in illinois is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 10:25 AM   #6
KCTA Chris
Senior Member
 
KCTA Chris's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 140
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Called the vendor, Bert's... very good customer service and refund plus shipping.
Found another good factory ujoint close by so hopefully I'll be up and running again soon.
KCTA Chris is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 10:32 AM   #7
john in illinois
Senior Member
 
john in illinois's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Illinois
Posts: 1,939
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Good to hear

John
__________________
Welcome each day
john in illinois is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 02:48 PM   #8
30 Closed Cab PU
Senior Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Wisconsin
Posts: 2,291
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Another happy ending involving Berts, they stand behind their parts and work.
30 Closed Cab PU is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 02:58 PM   #9
Ruth
Senior Member
 
Join Date: May 2016
Location: Glide, Oregon
Posts: 620
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

A piece like that should never been sold.
__________________
"Sometimes you really DO need to read the whole thread"
Ruth is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 03:00 PM   #10
Big hammer
Senior Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Land of Lincoln
Posts: 2,108
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

I ordered a new u-joint from Braaton's for up coming work. I think now I need to see if it's good, the one in the car isn't rebuild able.
__________________
Don't force it with a little hammer tap, tap, tap
get a bigger hammer tap done
Big hammer is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 03:40 PM   #11
don3527
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 25
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

None of the current reproduction universal joints on the market are any good. The biggest problem is that the OD is too big and they hit on the housing. This is why we have temporarily discontinued them in our catalog. You're better off finding a good original until they decide to manufacture them properly.
don3527 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 04:24 PM   #12
Y-Blockhead
Senior Member
 
Y-Blockhead's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Redondo Beach, CA
Posts: 4,264
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Quote:
Originally Posted by Big hammer View Post
I ordered a new u-joint from Braaton's for up coming work. I think now I need to see if it's good, the one in the car isn't rebuild able.
I'm in the same boat. I just received my new Mitchell and was going to buy a universal joint to install while it is apart. But then I heard the same a Don3527 said, the new are too big.

Now I am going to wait to see what is in there and either rebuild or find a used one to rebuild.

Always Sumptin'
__________________
Y-Blockhead
'30 Briggs Town Sedan
'55 Ford Ranchwagon
_________________________________
And once again that is just my 1 worth.


https://www.youtube.com/watch?v=51ufACHJMfU
Y-Blockhead is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 05:07 PM   #13
KCTA Chris
Senior Member
 
KCTA Chris's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 140
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

yea I was real happy with Berts, he also helped me out with some original parts years ago. I also had the battle of the poor repop headlight lenses a year ago on a '39 COE, apparently some were made with the inside mold rotated 180 deg. - yep always something!
KCTA Chris is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 09:36 AM   #14
john in illinois
Senior Member
 
john in illinois's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Illinois
Posts: 1,939
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Bert's is great. Has anyone asked Steve if he has any good used ujoints?

These folks would be a source also.

http://www.earlyfordstore.com/

Just looked and they have excellent used for $75. http://www.earlyfordstore.com/index.php/cPath/154_155

John
__________________
Welcome each day
john in illinois is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 10:07 AM   #15
Licensed to kill
Senior Member
 
Licensed to kill's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Alberta
Posts: 860
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

The sign of a quality business is NOT the lack of issues. They ALL have issues, we are all human. It's how they deal with the issues when they appear that separates the good from the bad outfits. Everything I have heard is that Berts is as good as it gets.
Licensed to kill is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 11:18 AM   #16
frank55a
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 733
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

Yesterday I was looking thru my spare parts for some different items and came across several original used U joints. I did not spend any time inspecting them but in general I think they are all good usable joints or I would not have kept them. If anyone needs one e-mail me at frank55a@verizon.net and I will dig them out and send pictures.
frank55a is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 02:00 PM   #17
100IH
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: SW Idaho
Posts: 957
Default Re: Did I get a defective U-Joint?

4 years ago I got one of those that was off centered to the point of locking the trans when the outer housing (clamshell) was mounted to the rear of the trans. As an additional test I machined a shaft that fit to the i.d. of the splines of each yoke to see if the centerline of each half was concentric and they were way off, The shaft would fit either end but not both.
100IH is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 03:12 PM.