Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Early V8 (1932-53)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-25-2019, 07:29 AM   #21
Terry,OH
Senior Member
 
Terry,OH's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 3,548
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Can you show the three blocks of the 81A syncro all three should be identical.
Terry,OH is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 07:39 AM   #22
Ideucev8
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Kaikoura New Zealand
Posts: 34
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

A while back I rebuilt a trans & the new syncro rings the owner supplied did not have the slots machined deep enough & I had to file them deeper to give the rings clearance to operate correctly. Phil
Ideucev8 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 08-25-2019, 07:44 AM   #23
Tim Ayers
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: NJ
Posts: 3,836
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Quote:
Originally Posted by Terry,OH View Post
Can you show the three blocks of the 81A syncro all three should be identical.
Yes, had that hub apart three times. (I'm now an expert on putting the balls back in- LOL).

Here are some pictures. The hub in there now is identical to the old one I had. Here is picture of an older synchro I had that was identical to the NOS I used to replace it with.

The pict of the input shaft is when I pulled it way from the hub slightly. When I do this, the trans works as it should.
Attached Images
File Type: jpg IMG_4488.jpg (33.2 KB, 39 views)
File Type: jpg IMG_4489.jpg (37.0 KB, 38 views)
File Type: jpg IMG_4490.jpg (32.5 KB, 36 views)
File Type: jpg IMG_4491.jpg (30.4 KB, 36 views)
Tim Ayers is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 07:45 AM   #24
Tim Ayers
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: NJ
Posts: 3,836
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Quote:
Originally Posted by Ideucev8 View Post
A while back I rebuilt a trans & the new syncro rings the owner supplied did not have the slots machined deep enough & I had to file them deeper to give the rings clearance to operate correctly. Phil
Phil:

Interesting. I'll compare the new ones in there to the old ones I have.
Tim Ayers is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 08:05 AM   #25
Mart
Senior Member
 
Mart's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Solihull, England.
Posts: 6,726
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Are the rings turning freely on the cones on the input shaft and 2nd gear? Or are they "wrung" on?

Mart.
Mart is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 08:09 AM   #26
Tim Ayers
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: NJ
Posts: 3,836
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Quote:
Originally Posted by Mart View Post
Are the rings turning freely on the cones on the input shaft and 2nd gear? Or are they "wrung" on?

Mart.
Wrung on, Mart. I noticed that too. Out the trans, I can spin them freely. Once together in the trans, they mate to the cone and don't spin.
Tim Ayers is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 08:37 AM   #27
alanwoodieman
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: upstate SC
Posts: 2,371
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

new syncro rings will stick to the tapered steel part of the input shaft and also to second gear, make sure they are free--also a good syncro brass ring should have clearance between the ring and the land on the input shaft and second gear- 1/16 plus gap
alanwoodieman is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 09:06 AM   #28
Mart
Senior Member
 
Mart's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Solihull, England.
Posts: 6,726
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

You need to look at axial clearances. The hub shouldn't be pushing the rings onto the cones until you want to select the gear. Even then, it should be the angled teeth on the outer sleeve that do the pushing.
Mart.
Mart is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 10:02 AM   #29
rotorwrench
Senior Member
 
rotorwrench's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: San Antonio, Texas
Posts: 11,958
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Some of the late reproduction brass blocker rings do not have the correct dimensions. Mac VP has a clearance figure for the gap between the synchro hub teeth and the blocker ring. The taper on the blocker might not be correct as well as the slot windows. There are some junk replacement parts out there.

There are several types of main output shaft and each has to have the correct 2nd gear & bushing parts to work together. One has a spring pin and the other doesn't. The bearing that fits in the main input could also be suspect. Do you have Mac VP's book? It is an excellent guide to working with these old cog boxes.

Ford first used the synchro with the stainless steel plates and the spring rings first in 1939 then they changed to the one with the ball bearings. They eventually changed back for the transmissions after 1948 or so. My 51 Mercury cars have the plate & spring ring set up and they shift smoother I think but that's just my opinion.

Last edited by rotorwrench; 08-25-2019 at 10:08 AM.
rotorwrench is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 10:06 AM   #30
Charlie ny
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 2,510
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Tim,
Your problem is , as mentioned, the depth of the 3 slots in one or both rings are shallow. From the the back face of the ring to the bottom of the slots must be .295-
.302 max. I have to mill every new ring to get the depth. Upon occasion the female taper is out of spec just to make things extra challenging.
Charlie ny
Charlie ny is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 10:14 AM   #31
philipswanson
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Bonita, CA
Posts: 1,338
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Quote:
Originally Posted by Mart View Post
The synchro hub and synchro rings need to be able to turn freely, as a unit, relative to the cones on the input and second gears. The synchro rings should be able to rattle around a little bit, while still be held in the right relationship to the synchro hub.

Is it all bound up?
I suspect this too. Same thing happened to me when I put all new gears in my 51 transmission. Free up the syncros and the problem goes away. I used valve lapping compound between the brass syncros and the part of the gear edge they ride on when assembled. Spin them to get a nice drag free fit.

Last edited by philipswanson; 09-01-2019 at 10:15 AM.
philipswanson is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2019, 04:44 PM   #32
Tim Ayers
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: NJ
Posts: 3,836
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Problem solved!!!!. Replaced synchros with some older unused ones I had in my stash. Replaced both and works like a charm. Difference was .030” on each. Amazing that little difference can lock the trans up solid like that.

Thanks for everyone’s help. I was loosing my mind. Look out Mac, I may go into the trans business after tearing this thing apart five times in 48 hours.
Tim Ayers is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2019, 04:44 PM   #33
Tim Ayers
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: NJ
Posts: 3,836
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Double post. Deleted
Tim Ayers is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2019, 05:32 PM   #34
Mart
Senior Member
 
Mart's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Solihull, England.
Posts: 6,726
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Glad you were able to home in on the culprits Tim.

It's amazing the number of incorrect replacement parts there are out there. Wheel cylinders are another example that spring to mind.
Mart is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2019, 07:16 PM   #35
svm99
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Garlic Country of CA
Posts: 439
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Tim, bolt a u-joint to the back, sometimes the rear shaft tends to be to far into the trans, the ujoint will pull it back against the rear bearing. Paul J.
svm99 is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2019, 08:15 PM   #36
Talkwrench
Senior Member
 
Talkwrench's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Perth, Western Australia
Posts: 2,534
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Yes it does pay to attach the Uni just to check, and when bolted up make sure the baffle is not distorted and has a small gap.
Attached Images
File Type: jpg 14202532_10154490527838064_6368380684215240943_n.jpg (35.9 KB, 31 views)
__________________
"Came too close to dying to stop living now!"
Talkwrench is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2019, 10:48 PM   #37
svm99
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Garlic Country of CA
Posts: 439
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Quote:
Originally Posted by Talkwrench View Post
Yes it does pay to attach the Uni just to check, and when bolted up make sure the baffle is not distorted and has a small gap.
Yes, prefitting the bearing, slinger and ujoint to the shaft saves time later.
svm99 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2019, 07:25 AM   #38
Bored&Stroked
Senior Member
 
Bored&Stroked's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Central Ohio
Posts: 2,744
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Another repop part that I won't use are the "new" cluster shafts - two problems with all that I've seen:

1) The material and finish is nowhere near what Ford made. Also, they tend to be soft.

2) They are about .001 undersize - which is a major issue for me. This not only causes the bearings to be a bit loose, but contributes to case leaks both front and rear.
Bored&Stroked is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2019, 07:43 AM   #39
Charlie ny
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 2,510
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Guys,
I'm pretty sure VanPelt is addressing the cluster shaft issue.

The pre ground and semi hard material being used is a joke which is made worse by roller skate caged roller bearings offered by too many vendors. Each roller
should measure .1875 but usually are .185- .186.
Charlie
Charlie ny is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2019, 10:16 AM   #40
philipswanson
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Bonita, CA
Posts: 1,338
Default Re: New transmission locks up. Only spins free in neutral. Thoughts?

Quote:
Originally Posted by Tim Ayers View Post
Problem solved!!!!. Replaced synchros with some older unused ones I had in my stash. Replaced both and works like a charm. Difference was .030 on each. Amazing that little difference can lock the trans up solid like that.
Don't you mean .003?
philipswanson is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 03:54 PM.