Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Early V8 (1932-53)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2019, 11:15 PM   #1
31Abone
Senior Member
 
31Abone's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Big pine Ca 93513
Posts: 620
Default getting light switch rod into column 32

having trouble getting long light switch /horn rod into column ..it stops about 9" short of seating and it is hitting something..in lower column..I'm thinking rod is bent a little ..whats barns folks opinion ??
31Abone is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 01:49 AM   #2
FlatheadTed
Senior Member
 
FlatheadTed's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Auckland
Posts: 3,916
Send a message via AIM to FlatheadTed
Default Re: getting light switch rod into column 32

Mr Bone I could be wrong but Your horn rod is likely contacting the brass oil seal tube that is about 9" long and fits in from the bottom of the steering shaft ,remove the two bolts at the light switch and draw it out and check it for damage ,
__________________
http://www.flatheadted.com
FlatheadTed is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 01-21-2019, 10:37 AM   #3
JSeery
Senior Member
 
JSeery's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Wichita KS
Posts: 11,809
Default Re: getting light switch rod into column 32

Take a look at a steering box and column diagram, think that will show you what is going on.
JSeery is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 10:47 AM   #4
Andy
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Kerrville, Tx
Posts: 2,188
Default Re: getting light switch rod into column 32

The repo light switch rods have a bigger diameter than the originals.
Andy is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 11:43 AM   #5
31Abone
Senior Member
 
31Abone's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Big pine Ca 93513
Posts: 620
Default Re: getting light switch rod into column 32

Mr Flathead ,I think you are correct on this.. a light bulb came on when you said that about the oil control tube..ps Mr flathead do you make a kit for 32 brakes ?
31Abone is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 01:37 PM   #6
FlatheadTed
Senior Member
 
FlatheadTed's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Auckland
Posts: 3,916
Send a message via AIM to FlatheadTed
Default Re: getting light switch rod into column 32

Yes
__________________
http://www.flatheadted.com
FlatheadTed is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 01:46 PM   #7
DavidG
Senior Member
 
DavidG's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 5,635
Default Re: getting light switch rod into column 32

Andy,


Yes, the diameter of the reproduction light switch rods is larger than the original, but they will still fit the tube, at least in my experience. What they won't fit through is the little brass collar/bushing at the top of the steering column shaft.
DavidG is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 03:50 PM   #8
JM 35 Sedan
Senior Member
 
JM 35 Sedan's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Near Rising Sun, Maryland
Posts: 9,630
Default Re: getting light switch rod into column 32

The horn/light switch rod needs to be as straight as an arrow to work properly after everything else that's already been mentioned has been corrected.
__________________
John

"Never give up on what you really want to do. The person with big dreams is more powerful than one with all the facts". Albert Einstein
JM 35 Sedan is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 05:57 PM   #9
DavidG
Senior Member
 
DavidG's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 5,635
Default Re: getting light switch rod into column 32

For sure, unless you want your headlights to come on every time you turn a corner.
DavidG is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2019, 11:35 AM   #10
31Abone
Senior Member
 
31Abone's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Big pine Ca 93513
Posts: 620
Default Re: getting light switch rod into column 32

Got tube to go in OK ,it was hanging up on oil control on bottom of box ..now the problem of light lever turning so hard ...so I have to take it out again and see why its turning hard ,,you are correct about head lights coming on when turning corners,,tnx mch all..the fun never ends ..sc
31Abone is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2019, 01:35 PM   #11
FlatheadTed
Senior Member
 
FlatheadTed's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Auckland
Posts: 3,916
Send a message via AIM to FlatheadTed
Default Re: getting light switch rod into column 32

Sometimes the brass tube needs soldering to the plate stamping to water proof it ,a little grease as you feed the rod in helps to stop it turning with the wheel ,on more than one occasion I have had to pull the rod up and fit a washer under the top to stop it rubbing on the wheel ,you cut the washer on one side then bend it enough to slide over the tube then bend it back ,Ted
__________________
http://www.flatheadted.com
FlatheadTed is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2019, 11:47 PM   #12
31Abone
Senior Member
 
31Abone's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Big pine Ca 93513
Posts: 620
Default Re: getting light switch rod into column 32

Got problem solved,got rod in OK but tight and would turn on Headlites at every turn for sure ,so I took it apart again and found after some swearing that the oil retainer tube was bent,looked like an old original..got it straightened out and back together and it works smooth and easy ..I'll be a certified machanic soon.sc
31Abone is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 11:51 AM.