Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Late V8 (1954+)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-17-2020, 02:31 PM   #1
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Ignition problem no spark

On my 55 Fairlane with a 302 engine, I have a Mallory 29440 coil and I dont know what the distributor is. It has Ignitor !! pickup coil, the rotor sets on top of a plate that has the advance weights on it. The wires from the pickup coil go out the bottom of the distributor. Checking the coil with VOM thewire terminals with wires off has continuity, but has 0 ohms, it supposed to have a low ohms reading so I'm told. I'm using two different parts Mallory coil ans Ignitor !! pickup in distributor, will that cause problems, it's been running good for months. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2020, 03:11 PM   #2
50fordcoupeman
Senior Member
 
50fordcoupeman's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: LaGrande Oregon
Posts: 649
Default Re: Ignition problem no spark

I had a similar problem on two different engines and it turned out to be the coils on both of them. Good luck!!
50fordcoupeman is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 04-17-2020, 04:39 PM   #3
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

Thanks for the info. I have done some checking and my dist. is a Pertronics. I found info. that the Pertronics dist. will work with other type coils. I don't want to put the coil back on like it is, the screws in the firewall have nuts on the inside and I cant turn the screws and hold the nuts. Going to have to pull carpet and card board under dash to find the nuts, ain't going back like that. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2020, 11:19 PM   #4
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Post Re: Ignition problem no spark

You have a PERTRONIX BILLET HEI DIST.

IMO, you should be using a PERTRONIX FLAMETHROWER II COIL. It is a canister type coil (oil filled) that looks like the OEM coil.

Take the MALLORY COIL and throw it as far as you can. MSD, ACCEL and MALLORY have been bought by HOLLEY (this is not the same HOLLEY CO of years ago) and all products are CHI-COM.

PERTRONIX is domestic and most of the product USA made, except some coils (and there is good reason for that).
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2020, 11:20 AM   #5
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

Thanks for the info. wasn't sure about the Mallory coil with Pentronics dist. will replace with proper coil. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2020, 12:10 PM   #6
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

Do you need a ballast resistor with this coil? ( 3 ohm Flamethrower coil ) I've seen mention of a resistor in some cases. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2020, 12:13 PM   #7
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Post Re: Ignition problem no spark

Quote:
Originally Posted by grumppyoldman View Post

Thanks for the info. wasn't sure about the Mallory coil with Pentronics dist. will replace with proper coil. Al
Now that was just IMO only. For some reason, people like eye candy more than something that works. Instead of mix-matching, one should stay with the same manufacturer's system(s).
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2020, 12:32 PM   #8
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Post Re: Ignition problem no spark

Quote:
Originally Posted by grumppyoldman View Post

Do you need a ballast resistor with this coil? ( 3 ohm Flamethrower coil ) I've seen mention of a resistor in some cases. Al
Do you see any ID on the housing that ID's the DIST as being a PERTRONIX FLAMETHROWER? Their cataloging is very confusing (and I have three levels of remedial reading in high school).

If yes, they recommend straight BAT VOLT to both module and coil. You want an oil filled FLAMETHROWER II coil unless the MODULE is IGNITOR III.

You are working with a 12V NEG conversion?
Attached Images
File Type: jpg PERTRONIX FLAMETHROWER DIST INSTALL DIA.jpg (45.7 KB, 16 views)
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2020, 03:33 PM   #9
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

The modual inside the dist. has Ignitor !! on it. I have looked at the pentronix dist. and it is like the one in my car. Thanks for the diagram, that helps a lot. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2020, 06:40 PM   #10
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Thumbs up Re: Ignition problem no spark

Quote:
Originally Posted by grumppyoldman View Post

The modual inside the dist. has Ignitor !! on it. I have looked at the pentronix dist. and it is like the one in my car. Thanks for the diagram, that helps a lot.

Al
OK. You want the FLAMETHROWER II OIL FILLED CANISTER COIL - 0.6ohm

Wire as above schematic for hot spark. 12V NEG system upgrade on the engine, correct?
Attached Images
File Type: jpg COIL - FLAMETHROWER _1 - II.jpg (33.6 KB, 4 views)
File Type: jpg COIL - FLAMETHROWER _2.jpg (49.8 KB, 4 views)
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2020, 05:20 PM   #11
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

I got the coil today, installed it and still no spark. I'm wondering now about the pickup moduel, I haven't checked it yet, but it doesn't show that its been hot which is one thing that happens when it goers bad. Another thing I wished I'd looked at after turning the engine over several times, if the rotor was in a different position. Just say'in!!! The car is located about 10 mi from my home. I'll have to go back tomorrow and take my wife so she can operate the key while I watch whats going on under the hood. Still trying. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2020, 07:04 PM   #12
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Unhappy Re: Ignition problem no spark

This is a 55 w/ later 302 SBF with a later 12V NEG GRD SYS, correct?

There are two diagnostic sequences below. One is for IGN 1 but describes how to power ICM straight from BAT for testing.
Attached Images
File Type: jpg PERTRONIX TROUBLE SHOOTING.jpg (56.6 KB, 7 views)
File Type: jpg PERTRONIX IGN FAQ.jpg (81.8 KB, 6 views)
File Type: jpg IGN 1.JPG (19.9 KB, 8 views)
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2020, 04:02 PM   #13
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

Yes that's the way it's wired. I ran a seperate wire from ignition switch to the coil pos. side to bypass other wires, still no spark. Also bypassedf amp. gauge still no spark. Checked dist. to make sure it was turning. Still no spark. Going to look at switch wiring to see if switch is bad, got it out of dash and had to take a brake, tired. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2020, 05:14 PM   #14
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Post Re: Ignition problem no spark

Did you run a hot jumper from the BAT directly to the RED LEAD on the module? If she fires off that, then the problem is in the IGN SW/WIRING.

Check grounds in the DIST. We still don't know what make it is.
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2020, 07:10 PM   #15
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

I did not do that, but checking other places I found that test and will try tomorrow. I saw another site where they said there was no way to check the modual in the dist. others said you could. Will run those too, I have been going in circles checking every thing I can think of. The car was really running good, then went to start it up and no spark. My 41 6 volt and points fired up no problems. I'm thinking the modual is bad. Keep looking. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2020, 09:22 PM   #16
50fordcoupeman
Senior Member
 
50fordcoupeman's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: LaGrande Oregon
Posts: 649
Default Re: Ignition problem no spark

Have you checked the air gap (spacing) between the module and the pick ring (terminology?) under the rotor? It might have moved somehow.
50fordcoupeman is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2020, 01:40 AM   #17
KULTULZ
Senior Member
 
KULTULZ's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2,639
Default Re: Ignition problem no spark

Quote:
I saw another site where they said there was no way to check the modual in the dist. others said you could.
You have to be careful of what is said on sites. You ask a question and you will get fifty different contradicting replies and suggestions.

The info I posted was from PERTRONIX.
__________________

BILLBOARD FOR SALE/LEASE


POST NO BILLS - FOLD, SPINDLE OR MUTILATE


GONE FISHING -

Well, not really. Just enjoy sitting on the river with a few cold ones and watch disgusting things float by




KULTULZ is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2020, 03:23 PM   #18
Ford Freak
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Pittsford NY. USA
Posts: 753
Default Re: Ignition problem no spark

Well , it looks as though the Mallory coil was not the problem . However, it is always best to use the proper Pertronix coil w/their module (or distributor), anyways .
As always , JMHO !
Ford Freak is online now   Reply With Quote
Old 04-24-2020, 04:12 PM   #19
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

I ran the coil test today, ran neg. from batt. to dist. ran jumper from batt. pos. on red wire of coil. black lead on meter to black coil lead coil lead. Turned on ign. to run and got batt. volts. couldn't turn dist. shaft enough to get a voltage drop, so bumped ign. switch to turn dist. voltage was supposed to go to 0 it only dropped To 10.5 volts. Ordered a new Ignitor 2 from Summit. Let you guy's know how that works for me. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2020, 04:17 PM   #20
grumppyoldman
Senior Member
 
grumppyoldman's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Texas Gulf Coast
Posts: 687
Default Re: Ignition problem no spark

B T W Kultulz I looked at the dist. it is a Flamethrower with Ignitor 2 pickup coil. Al
grumppyoldman is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 04:22 PM.