Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2019, 12:10 PM   #1
mgtf1500
Junior Member
 
mgtf1500's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Newark, Ohio
Posts: 25
Default Old problem but new twist? Coolant loss

I have a new Berg radiator -- WORKS GREAT -- New Head, New water pump. Any way the car runs great. However, it loses coolant a pint or so every 00 miles or so. No overheating seen nor is the fill line too high. I am assuming it is being burned through the head/block. How do I chase this down? Is it something i can live with? Just need some direction.
mgtf1500 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 12:28 PM   #2
Gary WA
Senior Member
 
Gary WA's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Clinton,WA/Whidbey Island
Posts: 2,961
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

It will look like your losing coolant But it will find its own level! will not be full like a modern car.
Attached Images
File Type: jpg walter dripping nose.jpg (19.0 KB, 9 views)
File Type: jpg cars.jpg (66.3 KB, 11 views)
__________________
www.whidbeymodelaclub.com
Gary WA is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 11-09-2019, 12:30 PM   #3
History
Senior Member
 
History's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: NC Mountains
Posts: 375
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

I've read on here that the level will settle in to a spot that fits the car. Most say that you probably won't see the coolant as it will be below the baffle of the radiator. Yours may not have this baffle. In simple terms the radiator pukes out what it doesn't want until it stops puking.

If you are saying that yours keeps dropping over and over without the addition of any added coolant then it has to be going somewhere. Bad head gasket or crack in block or head??
History is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 12:39 PM   #4
1931 flamingo
Senior Member
 
1931 flamingo's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: new britain,ct 06052
Posts: 8,211
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Pressurized system?? Do you have a recovery tank??
Paul in CT
1931 flamingo is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 01:00 PM   #5
Jacksonlll
Senior Member
 
Jacksonlll's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan-- Member of Oakleaf of MARC
Posts: 1,272
Send a message via ICQ to Jacksonlll
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Check the torque on your head bolts for a start. If it is going into the engine, no you can’t live with it.
Jacksonlll is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 05:33 PM   #6
Curtis in MA
Senior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Leicester, MA
Posts: 180
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Strap a bottle at the bottom of the radiator and run the overflow tube into it. Then fill the radiator and drive it.
Curtis in MA is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 05:43 PM   #7
Mulletwagon
Senior Member
 
Mulletwagon's Avatar
 
Join Date: Jan 2019
Location: Florida Panhandle
Posts: 226
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Had some minor seepage around a head bolt. Fixed the problem with some aluminized stop leak.
Mulletwagon is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 06:21 PM   #8
Ernie Vitucci
Senior Member
 
Join Date: May 2016
Location: Scottsdale, Arizona
Posts: 283
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Good afternoon...Just a short note...Our Model A's and many other flat head engines should be torqued once a year to keep them snug and happy. I suspect that many don't receive this level of care. Often if the head begins to come loose, the head gasket will fail and you will begin to loose water. If this problem is caught in the early stages, a new head gasket will do the job. If it is not caught, then an engine full of water is possible and that is often results in bad words! Ernie in Arizona
Ernie Vitucci is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 08:49 PM   #9
fried okra
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: SouthCarolina/Tennessee/Florida
Posts: 25
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Ernie, do you loosen the head bolts first to re-torque them?

Or do you just use the proper bolt torque sequence and re-torque without loosening them?

fried okra
fried okra is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2019, 09:06 PM   #10
History
Senior Member
 
History's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: NC Mountains
Posts: 375
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Super question, I've been wondering the same thing.


Quote:
Originally Posted by fried okra View Post
Ernie, do you loosen the head bolts first to re-torque them?

Or do you just use the proper bolt torque sequence and re-torque without loosening them?

fried okra
History is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2019, 10:20 AM   #11
old31
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 1,006
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Don't loosen, just retorque them.

I also have a Bergs, new pump and a new head.

Fill it up with 50/50 yellow antifreeze and and just let it puke to its happy spot. I can not see the level in the tank after it pukes. It's about a quart or quart and a half low.

Even on the hottest days driving at 55-60, I do not go over 190.

No need to worry or do any other work than to let it find its own happy spot, and maybe drain it the following year and continue with the same procedure.
old31 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2019, 12:55 PM   #12
30 Closed Cab PU
Senior Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Wisconsin
Posts: 1,606
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

Quote:
Originally Posted by History View Post
Super question, I've been wondering the same thing.
My opinion - Depends on how long since the last torque/re-torque.


If they are rusty/frozen clean/wire brush the nuts and exposed threads, one at a time loosen enough just to break them free so they move, and re-torque.


If they are in good shape - just re-torque.


Do not use any lube/ATF/etc. on the threads. Torque values are speced for clean dry threads.
30 Closed Cab PU is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2019, 12:37 PM   #13
Jim Brierley
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Temecula, CA
Posts: 2,938
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

That's too much water loss to be caused by loose head bolts or bad gasket. I had that problem when using a new V8 pump, it was pumping too much and forcing some out the overflow. My solution was pressurizing the system. The old V8 pump had 3 impellers, the new one 4. Same thing could be happening with an A pump, and/or a somewhat clogged radiator.
Jim Brierley is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2019, 02:10 PM   #14
mhsprecher
Senior Member
 
mhsprecher's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Takoma Park, MD
Posts: 2,232
Default Re: Old problem but new twist? Coolant loss

I assume there is no indication of a leak? If it is getting into the cylinders, you can typically smell antifreeze in the exhaust.

I had an odd leak in my car that I thought was the water pump. Turned out if was the radiator hose and I had no idea. You might try tightening the hose clamps.
__________________
1924 Model T Coupe
1928 Model A Roadster
1930 Model A Town Sedan
1939 Deluxe Fordor
1945 pickup
mhsprecher is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 11:45 AM.