Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Early V8 (1932-53)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-16-2020, 04:32 AM   #1
GSCOV
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Connecticut
Posts: 798
Default 32 transmission/clutch

recently bought a V8 32 roadster. When starting in neutral you can't get the trans to shift, all gears grind. Shut the car off and put it in gear no problem, then start and let the clutch out and it seems normal. Clutch grabs right at the bottom. Is this just out of adjustment? Have taken it down the driveway and shifted from 1st to 2nd okay. I have had stuck clutches before, but this is different.
GSCOV is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2020, 04:58 AM   #2
flatheadmurre
Senior Member
 
flatheadmurre's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Sweden
Posts: 3,045
Default Re: 32 transmission/clutch

Just assuming you checked adjustment...the issue is that clutch doesn´t disengage enough.
If they changed it over to hydraulic and kept the long clutchlever on the gearbox you will get less travel on the pressureplate to disengage.
And i´ve had frictionplates that has been redone riveted in the wrong way so they expand giving this symptom.
flatheadmurre is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 06-16-2020, 06:52 AM   #3
DavidG
Senior Member
 
DavidG's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 7,246
Default Re: 32 transmission/clutch

The original specification was that there should be an inch and a quarter of free travel of the pedal before the clutch starts to engage and that the pedal should be adjusted if the free travel is less than one inch. (Page 52 of the August, 1932 Service Bulletins)
DavidG is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2020, 07:08 AM   #4
Bored&Stroked
Senior Member
 
Bored&Stroked's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Central Ohio
Posts: 2,891
Default Re: 32 transmission/clutch

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Just adjust the clutch, sounds like it is not releasing the clutch enough (since it grabs right at the bottom). Pull the floorboards and thread the adjuster out a bit. Setting the free travel to be correct usually requires putting the floor-boards in/out a time or two - as the clutch pedal "stops" are on a metal plate that is installed on top of the upper/angled floor board. You really don't know your free travel until the floorboards are back in.

You should be able to feel the "free travel" at the top (with the floorboards and the metal plate around the pedals/column in) - of about an inch or so. Then you should feel the throw-out bearing engaging the clutch forks.
Bored&Stroked is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 08:38 AM.