Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-13-2013, 03:39 PM   #21
Modelakid31
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Foxborough, MA
Posts: 364
Send a message via AIM to Modelakid31
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

Quote:
Originally Posted by James Rogers View Post
The key here is, as he says, "i have had a few local oldtime model a guys take it for a drive and the can shift it". If someone else can shift it but he can't, the problem is with the operator.
Correction: typo. CANT shift it.
Modelakid31 is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 04:03 PM   #22
1crosscut
Senior Member
 
1crosscut's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Lincoln, Nebraska
Posts: 1,384
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

Quote:
Originally Posted by Modelakid31 View Post
The clutch is adjusted dead on. When stopped in neutral i can hold the gas down for a fast idle or immitating driving and then putlsh in the clutch while still holding te gas and the disc stops in less than 3 or 4 seconds. As far as oil i have closer to 600wt as you can get its way better and closer to original thickness that to crap the dealers sell. The heating problem, i consider too hot when you cant even touch the head or get close to it without feeling the heat.
Get a cheap meat thermometer and check the water temperature. You will know the temp for sure that way.
__________________
Dave

It'll feel better when it quits hurting.
1crosscut is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 06-13-2013, 04:33 PM   #23
James Rogers
Senior Member
 
James Rogers's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Asheville,NC
Posts: 3,099
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

Quote:
Originally Posted by Modelakid31 View Post
Correction: typo. CANT shift it.
One letter can change the whole context of a sentence. That changes EVERYTHING. You need to pull that transmission and see what is wrong. I still believe, operator error. If the transmission is working correctly and, the Model A tranny is so simple there is not much that can go wrong, I can shift it and not scrape gears any worse than anyone else using a good clutch. If it will shift through the gears when the engine is stopped and the car is standing still, I can shift it when it is running and moving and, so should you be able to.
James Rogers is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 04:47 PM   #24
Modelakid31
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Foxborough, MA
Posts: 364
Send a message via AIM to Modelakid31
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

Just got home from work. Asked my boss today about it and i am gonna check the brakes. The car could be draging and thus slowing down between each gear not allowing the trans and engine to match.
Modelakid31 is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 04:52 PM   #25
Modelakid31
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Foxborough, MA
Posts: 364
Send a message via AIM to Modelakid31
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

I took it around the block just now before touching the brakes and i Revved the engine up a bit as i double clutch (as you do downshifting) and it shifted as it should. So that makes me feel checking for a dragging drum may be the solution. They grab with the slightest touch of the pedal and i have had a loud sound from the shoes when on the brakes.
Modelakid31 is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 05:52 PM   #26
Terry, NJ
Senior Member
 
Terry, NJ's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Bucks Co, Pa
Posts: 3,420
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

It sounds like your clutch is not disengaging from the engine. Have you tried checking the pilot bearing? You took the trans out and it was fine, IIRC, then you put it back and you have trouble. Perhaps it's your pilot bearing dragging. With the top off the trans, and the clutch depressed, try turning the input shaft and see how free it is.
Terry
Terry, NJ is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 06:18 PM   #27
Dad's Dream
Junior Member
 
Dad's Dream's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: San Antonio, Texas
Posts: 21
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

It sounds like the gear oil weight. Too heavy and it slows down the gears too quickly - which is why when you rev it, it shifts normally. Also, you stated during one run, it shifted better when it warmed up - the oil will thin as it warms up and let it shift easier.
I had a DOGde Dakota that did the same thing. When I changed to a lighter weight oil, it shifted normally.
Gerry
Dad's Dream is offline   Reply With Quote
Old 06-13-2013, 07:49 PM   #28
christian
Senior Member
 
christian's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: NJ Shore
Posts: 230
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

one of the first things I did when I got my barn find home was pulling the head. The thing hadnt been on the road since the 50s so I figured it would be a good idea. I found the water passages all filled with mouse nests, i kid you not mouse nests. If i tried to run it, there is no way water would have been able to flow.
__________________
1931 Slant Windshield fordor
1930 running and driving chassis
christian is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 01:12 PM   #29
Bruce_MO
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 323
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

I had a similar clutch problem over 40 years ago when I did my 1st A. I pulled the transmission 3 times and couldn't get it to shift right w/o grinding. Terry Oberer, who some of you may remember, came and helped me figure out that the clutch disc wasn't freely sliding on the input shaft. We took a die grinder and dressed the spines on the input shaft a bit to make sure the disc would slide nicely...problem solved. So I agree with Tom's earlier comment to check that out.

Good luck.
Bruce_MO is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 03:24 PM   #30
Will N
Senior Member
 
Will N's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 745
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

A couple years ago I replaced my repro chrome shift lever with a butler nickle replated original that I bought at Hershey. The ball at the end that engages the shift forks had been built up round with weld before it was plated. With the old repro, I was able to shift with no grinding. With the new restored original, I found at first that I had to be really precise with the motion of the shift lever, and I had to double clutch between every shift or else it there would be grinding. It might have been that the ball was built up too much. I didn't check the diameter before installing. Anyway, it's gotten better (or maybe I've gotten better) over time, and I don't have to double clutch up through the gears any longer. The ball may have worn in some these last couple years.
Will N is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2013, 06:08 PM   #31
James Rogers
Senior Member
 
James Rogers's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Asheville,NC
Posts: 3,099
Default Re: Almost done with restoration but shifting problem, and more.

Gentlemen, as for the clutch disk sliding on the shaft. He said he can remove the inspection cover and the clutch plate stops in a couple of seconds. If the plate were stuck and not sliding, this would not happen and the disk would not stop. I agree with the brake problem although, I have never experienced this.
James Rogers is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 04:24 AM.