Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-13-2017, 12:44 PM   #1
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default trouble shooting

Hello again. I took the í29 cabriolet for my first drive with my wife and dog Tuesday evening. It started easily and ran fairly decently for the first few minutes, but started missing and trying to die pretty quickly. The gas valve was turned on, the spark was advanced, the throttle lever was all the way back up, and the choke was in and turned out about 1/2 a turn. The only way I was able to get back home was by pulling the choke out and pushing it back in. That allowed me enough power to go forward until I had to do it again. There are twin Tillotson carbs and a newer distributor on the car, and I donít know what has been done to the engine.

My question is: Where do I start to find out whatís wrong? Iím going to pull the timing gear cover and check the timing just to be sure. Then, Iím going to check the distributor and points, but I feel that a lot of the problem is the carbs. I have the original intake manifold and Zenith carb, but I hate to take off that Vortex manifold and carbs because I donít have the original fuel line for the Zenith. The gas was fresh and good, and both screens in the gas tank and sediment bowl are clean and clear. I have two inline filters going to the carbs and theyíre clean, so this is not a gas problem. I wish I knew what head and what bore the engine is, but I donít.

Thanks again for all the help you guys have given me. Mike
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 12:57 PM   #2
barnstuf
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Cape Cod MA
Posts: 2,129
Default Re: trouble shooting

Some in line fuel filters do not work with gravity feed as they require fuel pump pressure. Are you on gravity feed?
barnstuf is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 09-13-2017, 12:58 PM   #3
mike657894
Senior Member
 
mike657894's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 639
Default Re: trouble shooting

check compression and generator and battery connections. a blown head gasket will let you run for ten minutes then 2 cyl will stop sparking due to coolant build up. if you have a loose gen connection and your battery loses connection your car will back fire and drive with nearly no power. it could be something else but I would check those two first.
mike657894 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 02:25 PM   #4
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Yes, it is gravity feed, and if all else fails I'll bypass the inline filters. Thanks.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 02:43 PM   #5
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Quote:
Originally Posted by mike657894 View Post
check compression and generator and battery connections. a blown head gasket will let you run for ten minutes then 2 cyl will stop sparking due to coolant build up. if you have a loose gen connection and your battery loses connection your car will back fire and drive with nearly no power. it could be something else but I would check those two first.
All the head bolts were about 40 foot lbs. when I got it. I tightened them to 50 lbs, but there is a little bit of seepage from #8 head bolt. The previous owner was either weak or had no idea what he was doing, and that scares the crap out of me. I didnít check to see if I had liquid coming out the exhaust when I fired it up. I will. Does it make a difference that the radiator has Evans waterless engine coolant in it because it does?
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 02:45 PM   #6
Sunnybrook Farm
Senior Member
 
Sunnybrook Farm's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Virginia
Posts: 210
Default Re: trouble shooting

It sounds fuel related so I wouldn't mess with a lot of other stuff other than to check the point gap. Can you see any dirt in the sediment bowl if you have one or fuel filter if plastic. Maybe a photo of your system will help in trouble shooting.
Sunnybrook Farm is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 03:05 PM   #7
George Miller
Senior Member
 
George Miller's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: NC
Posts: 2,709
Default Re: trouble shooting

Quote:
Originally Posted by wingski View Post
Hello again. I took the í29 cabriolet for my first drive with my wife and dog Tuesday evening. It started easily and ran fairly decently for the first few minutes, but started missing and trying to die pretty quickly. The gas valve was turned on, the spark was advanced, the throttle lever was all the way back up, and the choke was in and turned out about 1/2 a turn. The only way I was able to get back home was by pulling the choke out and pushing it back in. That allowed me enough power to go forward until I had to do it again. There are twin Tillotson carbs and a newer distributor on the car, and I donít know what has been done to the engine.

My question is: Where do I start to find out whatís wrong? Iím going to pull the timing gear cover and check the timing just to be sure. Then, Iím going to check the distributor and points, but I feel that a lot of the problem is the carbs. I have the original intake manifold and Zenith carb, but I hate to take off that Vortex manifold and carbs because I donít have the original fuel line for the Zenith. The gas was fresh and good, and both screens in the gas tank and sediment bowl are clean and clear. I have two inline filters going to the carbs and theyíre clean, so this is not a gas problem. I wish I knew what head and what bore the engine is, but I donít.

Thanks again for all the help you guys have given me. Mike
Sorry but you have a gas problem. Probably a flow problem OR Vapor lock.
George Miller is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 03:10 PM   #8
abachman3
Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Western Springs, IL
Posts: 92
Default Re: trouble shooting

This sounds to me like a fuel starvation issue. The inline filter(s) may not be flowing enough fuel to feed both carbs. When you said that pulling up on the choke lever, it ran better, that seems to solidify, to me, a lack of fuel.
abachman3 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 03:11 PM   #9
marc hildebrant
Senior Member
 
marc hildebrant's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Cape Cod
Posts: 1,098
Default Re: trouble shooting

Some of the older gas caps did not have good venting. Try removing the gas cap and see if it runs O.K. If so, then you need a new gas cap.

Marc
marc hildebrant is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 03:24 PM   #10
Magicbox51
Member
 
Magicbox51's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Location: Walla Walla, WA
Posts: 99
Default Re: trouble shooting

Wingski:

It never fails. You do all that work and load up the wife and dog, and then it happens. I did a bunch of work and took my wife out for a drive one night and my generator was not genning, and by the time we got home, I almost had to hold a match up to the lights to see if they were on. On top of that, something else went haywire too. So much for impressing my wife with all the work. All fixed now, but geez.
__________________
-Bill G
Magicbox51 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 03:28 PM   #11
NCRebel
Junior Member
 
NCRebel's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Oxford, MS
Posts: 8
Default Re: trouble shooting

I agree that vapor lock may be the issue. Fuel filters clogged are also an easy thing to check as well as a tight connection along the exhaust system from manifold gasket to the tail pipe opening.
NCRebel is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 03:48 PM   #12
frank mcdaniels
Senior Member
 
frank mcdaniels's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: moorhead minnesota
Posts: 120
Default Re: trouble shooting

Fuel lines are cheap. I'd put the original manifold and single carb back on. Setting one carb and trouble shooting it would be way easier than two.
frank mcdaniels is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 04:19 PM   #13
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Quote:
Originally Posted by Magicbox51 View Post
Wingski:

It never fails. You do all that work and load up the wife and dog, and then it happens. I did a bunch of work and took my wife out for a drive one night and my generator was not genning, and by the time we got home, I almost had to hold a match up to the lights to see if they were on. On top of that, something else went haywire too. So much for impressing my wife with all the work. All fixed now, but geez.
Bill, the thing that blows my mind is she said, "I really enjoyed that drive." when we got home. Boy, have I got a winner or not.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 04:24 PM   #14
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Hey Rebel, now that is what a parade car should look like. If I saw you go by, I'd have to follow you so I could shake your hand and congratulate you.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 04:26 PM   #15
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Marc, that's the first thing I checked, and it is venting properly. Thanks, Mike.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 04:29 PM   #16
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Thanks, Frank, but I really would like to see what these Tillotson's do compared to the Zenith.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 04:32 PM   #17
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 135
Default Re: trouble shooting

Keep those comments coming, guys. Right now, I'm removing two scratches in my windshield so the A doesn't have to run.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 05:46 PM   #18
PC/SR
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 1,058
Default Re: trouble shooting

Retorque the manifold; besure it is properly installed, gaskets to block and carb, etc.
PC/SR is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 06:56 PM   #19
BILL WILLIAMSON
Senior Member
 
BILL WILLIAMSON's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: FRESNO, CA
Posts: 10,895
Default Re: trouble shooting

With so much stuff ADDED/MODIFIED/ETC, how in the world could you even begin to DIAGNOSE the problems?????
Bill W.
__________________
"THE ASSISTANT GURU OF STUFF"
BILL WILLIAMSON is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2017, 07:11 PM   #20
SteveB31
Senior Member
 
SteveB31's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Englewood, Colorado
Posts: 1,048
Default Re: trouble shooting

Very simple problem. If you had to choke it to run, then you have a lack of fuel. Either to the carburetors, or thru the carburetors. Don't touch the electrical system. Pulling the choke starves it for air, and it runs because it is starved for fuel.
SteveB31 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 03:52 AM.