Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2017, 02:18 PM   #21
1955cj5
Senior Member
 
1955cj5's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Boise, Idaho
Posts: 1,204
Default Re: starts but won't run

Quote:
Originally Posted by wingski View Post
The car came with the dual Tillotsons, and the previous owner never got it running for more than a minute or so. I have the original Zenith and manifold and both are in good shape, but Id like to get this thing running with the Tillotsons to see if they actually add 10 hp. If you really feel that this is a carb problem, I can put the old Zenith back on. Those Tillotsons look really good, but are worthless if they wont give me a smooth running engine.

Mike

You will have to get both carbs working together if you want it to run.

Blocking one carb off does not mean it will run on the other.

Even though the manifold may have a cross-over tube that is more for balance than to allow it to run on one carb.

I have a dual carb MGA and if one carb drops off for whatever reason it will just barely run on the other if at all. It too has a cross-over tube between the carbs.
__________________
Early '29 CCPU that had a 4-speed, but not any more.......in the family since '62
1955cj5 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 03:12 PM   #22
Craggles
Junior Member
 
Craggles's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Sunshine Coast Qld
Posts: 7
Default Re: starts but won't run

The condenser is a good point, they can do strange things. Have you checked you are getting a bright blue spark from your coil, I would check all four plugs. I assume once it is starting you are moving the spark rod hitting the accelerator and what effect does that have - it could be too far retarded. By pulling the choke this makes the motor pull fuel into the motor and why I suggested an air leak but it also helps the motor pull it down from the tank which would indicate a restriction or float issue. Dual carbs do change the problem, have you gone through the process with tuning these idle and idle mixtures. Are you sure your cam was set correctly, maybe do a compression test and see how it lines up with the distributor.
Craggles is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 10-12-2017, 03:31 PM   #23
mantta
Senior Member
 
mantta's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Keweenaw Bay, MI (Michigan's Upper Peninsula)
Posts: 205
Default Re: starts but won't run

You said turned to #1 points just closed. You want it so the points are just opening with the spark fully retarded.
mantta is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 03:31 PM   #24
1crosscut
Senior Member
 
1crosscut's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Lincoln, Nebraska
Posts: 963
Default Re: starts but won't run

Quote:
Originally Posted by Magicbox51 View Post
Maybe that would be a good starting point just to see if the problem can be isolated to the fuel/carburetor system.
I agree. Put it back to stock with the original carburetor and manifold and get it running well that way. Then you can tinker with a different set up. Too many variables this way trying to get a car to run for the "first" time.
__________________
Dave

It'll feel better when it quits hurting.
1crosscut is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 03:37 PM   #25
JBill
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 494
Default Re: starts but won't run

That doesn't look like any Tillotson I've ever seen, but they might have made carbs for the Model A other than the Model X.
JBill is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 03:44 PM   #26
William Kelchner
Senior Member
 
William Kelchner's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Warrenton, Va.
Posts: 459
Smile Re: starts but won't run

I've had numerous problems with my machine, would run for a few minutes, then it would not run at all. Me, I found out I know nothing about the car despite tinkering with it for 10 years - it runs ok now and I swear it is because I took the advice given to me here on the forum by more than one - "most carb problems are electrical!"

I replaced the distributor!
William Kelchner is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 05:05 PM   #27
700rpm
Senior Member
 
700rpm's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Portland, Oregon
Posts: 5,053
Default Re: starts but won't run

You left out very important info in your initial post. It is hard to give relevant advice when we don't have all the facts and don't know what your setup is. As George says, two carbs changes everything, and two Tillies complicates the problem even further. But I'll take some blame for assuming we were dealing with a stock system. Messing with Henry's engineering always runs the risk of problems, especially before you are familiar with how the car runs stock. Take the dual carbs off and install your stock manifolds and Zenith.
__________________
Ray Horton, Beaver Chapter, MAFCA, Portland, OR


Don't cling to a mistake just because you spent a lot of time making it.
700rpm is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 06:32 PM   #28
George Miller
Senior Member
 
George Miller's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: NC
Posts: 2,745
Default Re: starts but won't run

Two carbs can be a big problem dialing them in. It is not as easy as bolting on two carbs. The manifold makes a difference, carbs also. It is not that easy to get them to work right on a stock engine. My advice is go back to stock, get it running right, then try out your dual set up. You might be better off with a B carb and a bored out intake.
George Miller is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 10:23 AM   #29
abachman3
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Western Springs, IL
Posts: 103
Default Re: starts but won't run

The picture looks like a Marvel Schrebler... not a Tillotson... (for what it's worth).
abachman3 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2017, 10:29 AM   #30
wingski
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Cave Junction, Oregon
Posts: 184
Default Re: starts but won't run

Quote:
Originally Posted by abachman3 View Post
The picture looks like a Marvel Schrebler... not a Tillotson... (for what it's worth).
Thanks, I'll look up the Marvel carb. I've been told that Marvel carbs were pretty good carbs, and if I can find info about them maybe I can get these things to work eventually.
wingski is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2017, 03:51 PM   #31
abachman3
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Western Springs, IL
Posts: 103
Default Re: starts but won't run

Several of my fellow club members and I all use Marvel carbs. Renners Corners makes parts and will rebuild the carbs for you.
abachman3 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 05:36 PM.