Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Late V8 (1954+)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 10-27-2019, 03:09 PM   #1
JMFL36
Senior Member
 
JMFL36's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: Venice, FL
Posts: 125
Default 54 Mercury Power Brakes Troubleshooting

Hi all. I'm looking for some advice on tracking down an issue with my '54 Mercury power brakes. I am experiencing 2 symptoms while braking.

1. When braking, the car slows normally till the pedal is depressed about halfway down, then brakes sharply as if I've slammed on the brakes.
2. After braking, the brake pedal does not return as it should, but the brakes do release. When I manually raise the pedal with my foot, it feels like there is some vacuum or hydraulic backpressure to my raising the pedal.

I'd like to narrow down the possibilities before tearing into the master cylinder. It looks like it was rebuilt not too long ago (fresh paint and gaskets). Attached are a couple of drawing from the shop manual. Any advice would be greatly appreciated.
Attached Images
File Type: jpg 54 Merc PB 1.jpg (79.5 KB, 15 views)
File Type: jpg 54 Merc PB 2.jpg (58.0 KB, 12 views)
__________________
Document your car with CollectorCarCompanion
JMFL36 is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 07:24 AM.