Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2012, 05:52 PM   #1
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

I have been over on the H.A.M.B for awhile and have been into hot rods, and dragsters. I love flatheads! I have a flathead front engine dragster, and a supercharged flathead Nash.

My modern daily driver was going to need A LOT of repairs that would have been pretty ridiculous finically, plus they were computer problems and smog.

So I thought this would be a perfect opportunity to get a Model A. I've been wanting one for a very long time, and it would be great daily driver around town. Plus I would rather of put the money into building a model a then money into computer devices and smog related issues.

I finally found one that is perfect for me! 1930 Tudor It is an older restoration (70's) and it's in great shape! No rust on the entire car, very straight. The banger still runs like a champ, already converted to 12v. It has eyebrow fenders so its a pre-feb car.

So far what i have done was rebuilt the front end, steering, added a second tail light, seat belts, and a few other bolt on goodies.
This is going to be my first (pretty much) stock car. I am enjoying every minute of it (Even the parts where the car had a death wobble, and my U-joint broke last night or at least I hope thats what it is! )

I am still holding myself back from putting a 2x2 on it, and an aluminum head but no mater what this thing will be racing at the Antique Nationals in June at Fontana Ca.

Hope you guys like it, and I WILL be asking questions about it!

Dimitri
Attached Images
File Type: jpg IMG_0893.jpg (84.6 KB, 242 views)
File Type: jpg IMG_0895.jpg (76.9 KB, 233 views)
File Type: jpg IMG_0896.jpg (70.2 KB, 233 views)
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 05:57 PM   #2
700rpm
Senior Member
 
700rpm's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Portland, Oregon
Posts: 5,260
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Nice car. Take care of it. Congratulations and welcome!
__________________
Ray Horton, Beaver Chapter, MAFCA, Portland, OR


As you go through life, keep your eye on the donut, not the hole.
700rpm is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 02-05-2012, 06:12 PM   #3
Modelakid31
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Foxborough, MA
Posts: 364
Send a message via AIM to Modelakid31
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Welcome to the forums!
Modelakid31 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 06:14 PM   #4
Jack '29 Sport Coupe
Senior Member
 
Jack '29 Sport Coupe's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 798
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Your tudor is delightful! For a time my modern car was in the tank, and I had to rely on my "A" for a few months-------and I didn't miss the modern one iota! Enjoy your car. She is a beauty.

Jack
__________________
Cincinnati, Ohio
Jack '29 Sport Coupe is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 06:22 PM   #5
Bob-A
Senior Member
 
Bob-A's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Central FL, USA
Posts: 989
Thumbs up Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Dimitri,

Great car and good for you too! I like keeping the cars as stock as possible with the addition of safety devices a good idea. That and
maybe some "era correct" original accessories are cool too. My Clown
Car not with standing, but that is a different story.

"Once you go original, you'll never go back."

AMF/Bob-A
Bob-A is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 06:30 PM   #6
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Thanks everyone! I am really enjoying it! I haven't really enjoyed driving it around yet though. When I got the car it had a death wobble in the front. The shimmy was pretty bad around 25mph. So I rebuilt the front end and the steering and aligned it correctly and that was that. And then last night I took it around the block and suddenly I went to shift and it wouldn't. Upon further investigation, the tranny would shift but I would hear the drive shaft thud around. So My guess is the U-joint. I can't imagine anything happening to the rear end because when I pushed it home last night it was smooth and quiet.... we shall see!
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 07:32 PM   #7
Tom Wesenberg
Senior Member
 
Tom Wesenberg's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Mpls, MN
Posts: 27,481
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

U-Joint or maybe the rear axle key sheared.
Tom Wesenberg is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 07:48 PM   #8
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Quote:
Originally Posted by Tom Wesenberg View Post
U-Joint or maybe the rear axle key sheared.
Ah I will be looking for that. Thanks
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 08:24 PM   #9
1931 flamingo
Senior Member
 
1931 flamingo's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: new britain,ct 06052
Posts: 8,361
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Yes, ck the axle keys first before you rip into dropping the rear end.
paul in CT
1931 flamingo is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 09:25 PM   #10
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Quote:
Originally Posted by 1931 flamingo View Post
Yes, ck the axle keys first before you rip into dropping the rear end.
paul in CT
Okay sounds good. I didn't think I could pull the drive shaft without removing the rear end (or atleast that's what my book said) I already pulls the rear u joint housing on the tranny and it doesn't look look I would be able to slide it enough forward to slip it out the rear end? But I havent pulled the bolts off the rear end yet so does it need to be moved forward to drop or does it mesh up pretty flush?
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2012, 11:09 PM   #11
Mike V. Florida
Senior Member
 
Mike V. Florida's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: South Florida
Posts: 14,045
Send a message via AIM to Mike V. Florida
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Welcome to "real" Model A's
__________________
What's right about America is that although we have a mess of problems, we have great capacity - intellect and resources - to do some thing about them. - Henry Ford II
Mike V. Florida is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2012, 12:05 AM   #12
Tom Wesenberg
Senior Member
 
Tom Wesenberg's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Mpls, MN
Posts: 27,481
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Quote:
Originally Posted by D_Lazaris View Post
Okay sounds good. I didn't think I could pull the drive shaft without removing the rear end (or atleast that's what my book said) I already pulls the rear u joint housing on the tranny and it doesn't look look I would be able to slide it enough forward to slip it out the rear end? But I havent pulled the bolts off the rear end yet so does it need to be moved forward to drop or does it mesh up pretty flush?
Check the axle keys first and if they are OK, then the rearend need ot come out. YOu'll need to disconnect some brake rods, speedometer cable, spring U bolts, then lower and slide bake the rear axle assembly. Once the U joint cover is removed it should slide back a few inches to let the driveshaft clear.
Also, if your car has shocks, you'll have to disconnect them.
Tom Wesenberg is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2012, 01:04 AM   #13
hardtimes
Senior Member
 
hardtimes's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: South California
Posts: 5,836
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Oooh, nice purchase! I love those colors. Where in socal are you located?
Lots of guys here who know what and how about Model As. There are model a clubs that have members with lots of knowledge..can not direct you to any without knowing what area you in.
hardtimes is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2012, 01:06 AM   #14
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Quote:
Originally Posted by Tom Wesenberg View Post
Check the axle keys first and if they are OK, then the rearend need ot come out. YOu'll need to disconnect some brake rods, speedometer cable, spring U bolts, then lower and slide bake the rear axle assembly. Once the U joint cover is removed it should slide back a few inches to let the driveshaft clear.
Also, if your car has shocks, you'll have to disconnect them.
Ah! Thank you! I was not looking forward to pulling the rear end. But I disconnected everything else.
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2012, 01:07 AM   #15
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Quote:
Originally Posted by hardtimes View Post
Oooh, nice purchase! I love those colors. Where in socal are you located?
Lots of guys here who know what and how about Model As. There are model a clubs that have members with lots of knowledge..can not direct you to any without knowing what area you in.
I am in Murrieta. I joined the Temecula chapter. Already had a few guys come over and help us out (information wise!) plus a member lives 2 blocks from me with a tudor and a coupe so it's great for comparing cars, seeing what has been done, and seeing how my car should drive.
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2012, 11:42 AM   #16
Purdy Swoft
Senior Member
 
Purdy Swoft's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Alabama
Posts: 7,643
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

I doubt that the problem will be the universal joint. I had a similiar problem 24 years ago with our 31 coupe. I stopped at an intersection and when I got ready to take off, it was just like it was in neutral, no mater what gear that it was in. My first thought was that an axle key had stripped. It turned out to be that the rivets that held the center hub to the clutch disc had all stripped. I had installed a rebuilt clutch from NAPA a few years earlier. The lining on the disc still looked real good but the broken rivets rendered the clutch disc useless. You will be lucky if it turns out to be a broken axle key, that is a lot easier than having to pull the backend and transmission to get to the clutch. Good luck and your tudor looks good.
Purdy Swoft is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2012, 01:12 PM   #17
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Oh that doesn't sound fun... I don't think that's it though (crossing my fingers) when I put it in gear I can feel the transmission go under load...
__________________
U.F.R.A ~ United Flathead Racing Association PM For Info!
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2012, 04:58 PM   #18
hardtimes
Senior Member
 
hardtimes's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: South California
Posts: 5,836
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Quote:
Originally Posted by D_Lazaris View Post
I am in Murrieta. I joined the Temecula chapter. Already had a few guys come over and help us out (information wise!) plus a member lives 2 blocks from me with a tudor and a coupe so it's great for comparing cars, seeing what has been done, and seeing how my car should drive.
TEMECULA! That's Jim Brierley country! If you get stumped and need 'expert' advice, IMO, give him a call!
hardtimes is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2012, 12:30 AM   #19
D_Lazaris
Junior Member
 
D_Lazaris's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Murrieta, Ca
Posts: 25
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Well I got the rear end re-built and all is working fine. Finally been able to enjoy it on the road!

I took a picture on the side of the road while waiting to fill my gas back up after running out


1930 Model A by Dimitri Lazaris, on Flickr
__________________
U.F.R.A ~ United Flathead Racing Association PM For Info!
D_Lazaris is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2012, 12:49 AM   #20
BCCHOPIT
Senior Member
 
BCCHOPIT's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Torrington, CT
Posts: 609
Default Re: My 30 Model A Sedan my first (Non-Hot Rod)

Very nice car...
__________________
WAC that banger in the A$$ and drive it home hard
http://waccustoms.com
BCCHOPIT is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 09:16 AM.