Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Early V8 (1932-53)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-26-2020, 03:30 PM   #41
flatjack9
Senior Member
 
flatjack9's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Oshkosh, Wi
Posts: 3,905
Default Re: 8BA doesnt have power

Quote:
Originally Posted by tubman View Post
From what I remember, 8BA carburetors did not have a "spark valve" (that thing that looks like a power valve that screws into the carb base). That is on later carbs (2100's and 2110's). If you do have one of those, it should run fine, if it has the proper distributor vacuum.
Correct. The 8BA carbs do not have the spark valve in the base.
flatjack9 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2020, 03:36 PM   #42
flatjack9
Senior Member
 
flatjack9's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Oshkosh, Wi
Posts: 3,905
Default Re: 8BA doesnt have power

Quote:
Originally Posted by trentclark View Post
video of engine running. when I accelerate it sucks thru the carb loudly and wants to die. audio doesn't demonstrate this well

https://youtu.be/taB7EqcCGmM
video of carb vaporizing when accelerating. seems to be doing what it should but will die if I do this quickly.

https://youtu.be/igmAtT0fcqs


any tips. I know I am missing something simple. hell, almost 40 years ago I put this truck together with no knowledge and drove it every day. has to be something simple. thanks and God Bless.
Definetly a problem with the accelerator pump. Do you have it set for maximum stroke?
flatjack9 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 01-26-2020, 05:38 PM   #43
FlatheadTed
Senior Member
 
FlatheadTed's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Auckland
Posts: 4,315
Send a message via AIM to FlatheadTed
Default Re: 8BA doesnt have power

One other thing to consider if you have run it with old fuel it can coat the plugs even with fresh fuel in it ,we had a 29 Dodge in the shop it was missing we did everything ,it sounded like a carb issue bolted the carb up to a 26 Chev it ran fine so that eliminated that , put new plugs in it and Bingo !
__________________
http://www.flatheadted.com
FlatheadTed is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2020, 12:21 AM   #44
Art Newland
Senior Member
 
Art Newland's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Lynden, WA
Posts: 1,522
Default Re: 8BA doesnt have power

When I swapped the engine into my F1, I ended up with a coil/external resistor miss-match that wouldn't allow it to pull hard or rev above approx 2500 rpm. Acted just like a fuel starvation issue. I by-passed the resistor and all was good. I now use the blue Bosch that Bubba recommends.
__________________
"whatever works!"
Art Newland is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2020, 06:59 PM   #45
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

ill be checking back in when weather gets better to do more work. I did pm CharlieNY to see about a carb rebuild.



I have (4) 94 carbs but only one is rebuilt. All have the same base with AA-1 on it. and dont see any valve or other component on them. Ill pull the cover and head and make sure the timing is correct. Im an punctilious re-builder and if I got this off, its major confession time.
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2020, 07:12 PM   #46
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Art, I have a Napa IC14 coil which is internally resisted. I have a flamethrower that I might put on it just to see if the coil or its internal resister is bad. thats something I have not checked yet. thanks God Bless
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2020, 12:37 PM   #47
JSeery
Senior Member
 
JSeery's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Wichita KS
Posts: 15,567
Default Re: 8BA doesnt have power

Believe the Flamethrower coils come in both 1.5 & 3.0 ohms, so you would want to check and see what it is.
JSeery is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2020, 04:27 PM   #48
FlatheadTed
Senior Member
 
FlatheadTed's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Auckland
Posts: 4,315
Send a message via AIM to FlatheadTed
Default Re: 8BA doesnt have power

Just check that you don't have the early inlet manifold were the heat riser hole lines up with the 94 ,
__________________
http://www.flatheadted.com
FlatheadTed is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2020, 10:12 PM   #49
Tinker
Senior Member
 
Tinker's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: MN/FL
Posts: 5,841
Default Re: 8BA doesnt have power

Yeah the flame thrower is not going to help you on a standard dizzy. Backup and fix one thing right at a time. Not a big deal till you start driving it a while.

If you want the vac advance, look at charlie to do your carb and dizzy.

If you want mechanical advance, charlie or bubba can do that. Skip on coil. including cans.

Surrender and let them set it up. It's a good starting point, till you find someone local or even then. Sometimes it takes time. I'm a fan of starting and running stock first, then mod.



.

Last edited by Tinker; 01-29-2020 at 11:07 PM.
Tinker is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 04:32 PM   #50
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

Flathead Ted, what does "check that you don't have the early inlet manifold were the heat riser hole lines up with the 94" mean.

I did swap intake manifolds with this rebuild but still have the old one. what do I look for? I don't know what the heat riser hole will look like. Thanks for the help, God Bless.
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 04:46 PM   #51
Mart
Senior Member
 
Mart's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Solihull, England.
Posts: 7,003
Default Re: 8BA doesnt have power

See that hole half way between the two front carb studs? You don't want an intake with that hole if you are running a 94.



Mart.
Mart is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 05:22 PM   #52
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

Mart, thanks! ill check it out.
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 10:57 PM   #53
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

can someone help me post photos? thanks.
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 10:59 PM   #54
Tinker
Senior Member
 
Tinker's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: MN/FL
Posts: 5,841
Default Re: 8BA doesnt have power

https://www.fordbarn.com/forum/showt...dding+pictures


https://www.fordbarn.com/forum/showt...dding+pictures


https://www.fordbarn.com/forum/showt...dding+pictures




.
Tinker is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 11:53 PM   #55
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

testing
Attached Images
File Type: jpg carb photo 1.jpg (49.6 KB, 29 views)
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2020, 11:54 PM   #56
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

Hey it worked. nothing to see here just testing. Thanks Tinker!
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2020, 12:01 AM   #57
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

mart, flatheadted, no heat riser hole. stock manifold doesnt have one. something stupid is going on. ill keep tinkering.....

BTW, I dug up the old 94 that I had on it as a teenager and drove this truck all the time. it has a hole drilled in the carb above the accel pump plunger. not sure who did this, wasnt me but it ran like a champ. is there a reason to do this. Here is a photo.
Attached Images
File Type: jpg CARB HOLE PHOTO 02-05-20.jpg (52.3 KB, 31 views)
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2020, 12:06 AM   #58
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

I have a goodguys event comeing up in March. I have to drive this to the event regardless. ill push it if I have too. God Bless. thanks for your help.



I have not heard from CharlieNY or Bubba. I hope they are doing fine. I want to visit these guys fairly soon and see what they do. I can spend some time with them and want to carry on their knowledge. let me know if you hear from them.
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2020, 12:23 AM   #59
trentclark
Member
 
trentclark's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Dallas TX
Posts: 41
Default Re: 8BA doesnt have power

I pulled all the plugs and all a re black so i am running rich, some were black-wet. I have black residue below the exhaust pipes on my drive. I have the 94 adjusters out only 1 turn and still seems rich.



I think I have a vacuum leak somewhere which will account for the low vacuum pressure of 15 psi. Ill double check the intake and fuel pump block-off when the weather gets better. Man, I need a heated shop! God Bless you all....
trentclark is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2020, 04:30 AM   #60
Mart
Senior Member
 
Mart's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Solihull, England.
Posts: 7,003
Default Re: 8BA doesnt have power

That hole in the carb is correct. Not all have it though. It's a vent. Some have the vent but routed internally.
Mart is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 10:15 PM.