Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Early V8 (1932-53)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-25-2014, 05:57 PM   #1
prsvf1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 18
Default Oil Pan Issues Using an EAB Engine in a 1940 Pickuo

Hi,

I have a 1940 Ford pickup under construction at this time. I am going to use an EAB Flathead V8. I don't know if it's a 1952 or '53 engine, but it has narrow belt water pumps that I am going to change out for '48 - '52 truck pumps to solve the mounting issue.

However, this engine has a center sump pan on it & I am not sure if it will work in a 1940 pickup. I have seen the '49 - '53 engines with a rear sump style pan used in 1940 Ford cars & pickups. Does anyone know if there are steering clearance issues using a center sump pan?
prsvf1 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 06:04 PM   #2
37fatfender
Senior Member
 
37fatfender's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Mesquite, NV / Gurnee, IL
Posts: 253
Default Re: Oil Pan Issues Using an EAB Engine in a 1940 Pickuo

You are going to find a 49-51 Merc passenger oil pan (rear sump) and the pump pickup tube. I just went thru this on my 40 coupe. The truck pan with the big clean out did not work either.
37fatfender is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 01-25-2014, 06:19 PM   #3
prsvf1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 18
Default Re: Oil Pan Issues Using an EAB Engine in a 1940 Pickuo

Fortunately, for me I have a 49 -51 Merc passenger pan (rear sump) laying around from a motor that I tore down several years ago. However, I probably threw out the pickup tube as it was caked with oil/sludge. I will have to check & see if I still have it. If I don't have it are they still available to buy new or do I have to find a used one somewhere? Also, I think it sounds to me like I can use the existing oil pump & I just have to obtain the right pickup tube?
prsvf1 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2014, 09:12 PM   #4
4tford
Senior Member
 
4tford's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Regina Canada
Posts: 1,316
Default Re: Oil Pan Issues Using an EAB Engine in a 1940 Pickuo

sent you a pm
4tford is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 04:39 AM.