Go Back   The Ford Barn > General Discussion > Model A (1928-31)

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2018, 10:24 PM   #1
hewe
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Powell River B.C. Can.
Posts: 85
Default T 5 transmission for ModelA

Where do I go for information on what I need to do to set up my T5 for the installation into my ModelA. Its from an S10, 2wd. Thanks
hewe is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2018, 10:59 PM   #2
denis4x4
Senior Member
 
denis4x4's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Durango CO
Posts: 1,085
Default Re: T 5 transmission for ModelA

Go over to the HAMB and do a search
__________________
No restorable Model A's were harmed in the building of this truck!
denis4x4 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 01-05-2018, 04:31 AM   #3
Mike V. Florida
Senior Member
 
Mike V. Florida's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: South Florida
Posts: 13,995
Send a message via AIM to Mike V. Florida
Default Re: T 5 transmission for ModelA

https://www.fordbarn.com/forum/showthread.php?t=91507

https://www.fordbarn.com/forum/showthread.php?t=91594

https://www.fordbarn.com/forum/showthread.php?t=16475

http://www.lainefamily.com/ModelAFiles/ModelAT5.htm
__________________
What's right about America is that although we have a mess of problems, we have great capacity - intellect and resources - to do some thing about them. - Henry Ford II
Mike V. Florida is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2018, 07:30 AM   #4
brokenspoke
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Anderson, Texas
Posts: 180
Default Re: T 5 transmission for ModelA

I used a S10 5 speed from a 4x4 and kept the torque tube rear end....I got my information on the HAMB
brokenspoke is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2018, 02:00 PM   #5
hardtimes
Senior Member
 
hardtimes's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: South California
Posts: 5,784
Default Re: T 5 transmission for ModelA

Quote:
Originally Posted by brokenspoke View Post
I used a S10 5 speed from a 4x4 and kept the torque tube rear end....I got my information on the HAMB
I've heard so much information over the years, about different transmissions that can be used for Model A use. Why did you settle/select the year/model that you used ? I've heard to be careful to not get a transmission with wrong gear ratio, etc. So, what to look for on trans, a tag with id. ?
hardtimes is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 06:41 AM   #6
brokenspoke
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Anderson, Texas
Posts: 180
Default Re: T 5 transmission for ModelA

Do a search on the HAMB "T-5 tech" lots of information
brokenspoke is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 02:01 PM   #7
Smog Tech
Senior Member
 
Smog Tech's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Arcadia, CA
Posts: 135
Default Re: T 5 transmission for ModelA

I installed a T5 in my 1930 Town Sedan. I wanted a low first gear for parades, and not too tall 5th gear because I didn't think my mostly stock engine could pull it. The T5 from 4 cyl. S-10 would be just about right, but I couldn't find one that I liked. So I got one from a S-10 V6, and changed my rear end to a 4:11. The result is perfect for what I wanted.
Smog Tech is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 07:11 PM   #8
tjw
Senior Member
 
tjw's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Australia
Posts: 235
Default Re: T 5 transmission for ModelA

Model A alloy bell housing suit ChevyT5 Available LHD and RHD suit World class and non world class trans
Attached Images
File Type: jpg IMG_0149.jpg (38.4 KB, 27 views)
File Type: jpg IMG_0150.jpg (43.1 KB, 25 views)
File Type: jpg IMG_0154.jpg (43.7 KB, 24 views)
File Type: jpg IMG_0155.jpg (38.7 KB, 23 views)
tjw is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 10:36 PM   #9
Smog Tech
Senior Member
 
Smog Tech's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Arcadia, CA
Posts: 135
Default Re: T 5 transmission for ModelA

The MAC'S bell housing from Australia is what I used on my Model 'A".
Smog Tech is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2018, 02:44 PM   #10
wensum
Senior Member
 
wensum's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: New Zealand
Posts: 418
Default Re: T 5 transmission for ModelA

A small technical correction from a kiwi, as there's a lot of competitiveness between New Zealand and Australia, the MAC'S bell housing originates from New Zealand, a couple of smallish Islands 1000 miles from Australia.
Also, whilst running an F150 gearbox in our A with a MAC's bell housing, I kinda wish it was a T5 S10. The F150 has proven ideal for fast touring but the 3 speeds proved limiting in a hill climb event
wensum is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2018, 04:57 AM   #11
tjw
Senior Member
 
tjw's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Australia
Posts: 235
Default Re: T 5 transmission for ModelA

Quote:
Originally Posted by wensum View Post
A small technical correction from a kiwi, as there's a lot of competitiveness between New Zealand and Australia, the MAC'S bell housing originates from New Zealand, a couple of smallish Islands 1000 miles from Australia.
Also, whilst running an F150 gearbox in our A with a MAC's bell housing, I kinda wish it was a T5 S10. The F150 has proven ideal for fast touring but the 3 speeds proved limiting in a hill climb event
Wensum
Just a small addition to add also. I am the official Mac's Speed agent in Australia and have been selling Graeme's NZ made products here and in the USA for a number of years now. I am also a born and bred " Kiwi " been here since 1988 but home is still New Zealand. Cheers
tjw is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 05:52 AM.